Wat een titel voor een blog, het opstaande randje van de douche. Hoe kom je er op, zul je als lezer misschien denken.

Het is uit mijn eigen ervaring dat dit opstaande randje waarde heeft gekregen….

Jaren geleden sprak ik een man die op mijn vraag “hoe gaat het vandaag” als antwoord gaf “ik ben helaas weer niet gevallen over het opstaande randje van de douche”.

Wat hij hiermee bedoelde was het volgende. Deze man had geen plezier meer in zijn werk, de werkdruk was té hoog, en hij wist niet hoe hij hier verandering in kon brengen. Dus ging hij door met te doen wat hij altijd deed. Dit had als gevolg dat hij, omdat hij zelf niets in zijn doen en laten veranderde, ook bleef krijgen wat hij altijd kreeg. Dezelfde werkdruk, dezelfde stress.

Al zijn hoop was gevestigd op het opstaande randje van de douche. Er zou, zo zal hij gedacht hebben, een dag komen dat hij hierover zou vallen. En dan zou hij wel zo hard of ongelukkig vallen, dat het ervoor zou zorgen dat hij niet naar zijn werk kon. Daarmee zou zijn werkdruk opgelost worden. Wat een belangrijk ding, zo’n opstaand randje!

Helaas krijgt op deze manier zo’n randje wel een hele grote waarde, terwijl het natuurlijk ook mogelijk is om je eigen gedrag te veranderen, en daarmee in elk geval duidelijk te maken dat je last hebt van je werkdruk of werkstress. Ik gun dan ook iedereen de power en het lev om zaken als werkdruk, stress, ontevredenheid, of andere zaken die je wilt veranderen, bespreekbaar te maken. Als je zaken bespreekt hoef je waarschijnlijk niet te wachten tot je valt over het opstaande randje van de douche, voor er iets verandert.

Liefs,

Nicole